Misbrukt av en kvinne som sa hun ville hjelpe

Meny

Som 7-åring måtte hun jobbe for å brødfø familien, da faren døde da hun var 3 år. Og siden den gang har hun strevd for å overleve. ”Grace” (anonymisert) kommer fra Nigeria, og vi møtes i en kjellerkrok på en kafe i Oslo, litt i skjul, sammen med Kristin Strandengen som er avdelingsleder i Marita Women.

Det lovede land og nye klær
‐ Mens jeg ennå var tenåring traff jeg en hjelpsom kvinne som sa hun kunne gi meg jobb på en gård i Italia. Jeg ville komme meg vekk fra der jeg var slik at jeg kunne tjene penger og brødfø familien min, sier Grace. Den hjelpsomme damen fikset pass, visum og billetter, og snart var Grace i Italia. –Vi bodde de første nettene på hotell, og ventet på å få komme i gang med å jobbe. Etter 2‐3 dager fikk vi klær tilsendt. Det var ikke arbeidsklær til gård, men til prostitusjon, fortsetter Grace. Den ”hjelpsomme” damen hadde tre jenter å holde styr på, og hun slo dem og ”oppdro” dem til å håndtere alle slags kunder. Grace ble misbrukt av mange.

Flukten
Hun prøvde å flykte, men hadde ikke penger, samt at kvinnen som holdt kontroll over henne, truet med ”å gjøre noe fælt med hennes mor” om hun sladret og flyktet. Grace fikk etter hvert hjelp til å komme seg ut av dette grepet og fikk også en mer vanlig jobb. Hun mistet imidlertid jobben pga situasjonen i Italia med mye arbeidsløshet. Hun visste at hun ikke ville ha noe framtid i Nigeria og valgte å reise til Norge i håp om å finne arbeid. Men det var ikke lett å overleve og hun havnet dessverre tilbake på gata igjen som prostituert.

Kan noen elske meg?
‐ Jeg følte meg skitten og mislykket. Jeg har også en sønn på 12 år hjemme i Nigeria som gjør at jeg har mye dårlig samvittighet. Og jeg hatet alt og alle, sier Grace. I oktober 2015 kom hun innom Maritakafeen som har åpent to dager i uken for kvinner med prostitusjonserfaring.

Legevakta og kamp for livet 
3 dager før mediene i Norge florerte med Galinadrapet (den prostituerte kvinnen som ble funnet drept i Oslo før jul) mistet Grace nesten livet. Hun ble banket opp og var ille tilredt, truet på livet og hun lever fortsatt med skader og sterke reaksjoner på det hun opplevde. Saken ble anmeldt til politiet, men den ble henlagt etter tre dager. Hos Grace ligger fortsatt frykten der i forhold til å kunne møte voldsmannen igjen, og en fortvilelse over politiets manglende etterforskning. - Heldigvis fikk jeg hjelp på legevakta og Kristin kom og tok meg med til et trygt sted, forteller Grace.

Håpløshet og nytt liv
‐ Kafeen ble redningen. De talte Guds ord, og jeg begynte å føle meg vel...og det var der jeg også traff, Kristin, min nye mamma, ivrer Grace. Så stopper hun opp. Klarer ikke å snakke. Ser på Kristin og gråter. Kristin spør om vi skal stoppe. Grace vil si noe mer: ‐ Marita har klart å gi liv til en sånn som meg som ikke hadde noe liv, og håp til en sånn som meg som ikke hadde noe håp igjen. Det er jeg veldig glad for. Kristin har fått meg til å ville leve et normalt liv igjen. Det er noe annerledes med Marita i forhold til de andre stedene jeg har vært innom. De som jobber der har Jesus i hjertet og bryr seg om hele oss, forklarer Grace. Jeg vil jobbe i en vanlig jobb og helst i Marita! ‐ Nå føler jeg meg beskyttet og elsket, og jeg føler en varme som er helt fantastisk. Jeg drømmer om å få jobbe i Marita slik at jeg kan gi andre kvinner håp også. Når Gud kan elske en som meg finnes det ingen grenser i hans kjærlighet, sier Grace. 

Maritastiftelsens starter bofellesskap for kvinner med prostitusjonserfaring
I flere år har Marita Women ønsket å etablere et bofellesskap for kvinner med prostitusjonserfaring, og 1. mai 2016 ble det en virkelighet. ‐Vi ville ha et tilbud for mange av kvinnene slik at de kan finne trygghet, samt etter hvert få mulighet til å få komme inn i ordinær jobb og gis mulighet til å ha et reelt alternativ til at prostitusjon, forklarer Kristin Strandengen, som er avdelingsleder i Marita Women. Sammen med 2 andre ansatte er de nå i full gang med å gjøre i stand et bofellesskap for Grace og flere andre kvinner som er i desperat behov av hjelp. ‐Vi satser mye på dette, og vet dette egentlig er et tapsprosjekt økonomisk, men vi kan ikke la være å hjelpe disse kvinnene, avslutter Kristin. Helt på slutten av intervjuet skyter Grace inn en kommentar: ‐ Det finnes ingen god grunn til å ikke støtte dette arbeidet!      

Tekst og foto: Leif Ingvald Skaug

Powered by Cornerstone