Flytte Oslos narko- og prostitusjonsmiljø ut til bydelene?

Meny

Flytte Oslos narko- og prostitusjonsmiljø ut til bydelene?

Oslo har til sammen 15 bydeler. Hva synes de som bor der om ideen? Er det virkelig en god idé å flytte disse miljøene til bydelene og er det gjennomførbart? Da vi etablerte Maritakafeen i Dronningens gate i 1996, var flere av naboene skeptiske fordi de trodde at dette ville øke antallet narkomane i gata. De oppdaget ganske snart at det motsatte var tilfelle. I stedet for å henge ute på gata, trakk mange av de rusavhengige inn på kafeen. De siste årene har vi fått et større beløp i julegave fra eieren av bygården der kafeen holder til. De har sine kontorer i samme bygning og mener at vi er med å bidra positivt til miljøet. En kafé like i nærheten gir oss det som blir til overs av mat når de stenger for dagen av samme årsak. Vi er med på å bidra til at disse miljøene blir mindre synlige – det motsatte av hva enkelte politikere har trodd. Vi forebygger også vold og overdoser, og så har vi faktisk bidratt til at miljøet har krympet, fordi en del av de som tidligere vanket der, fikk hjelp til å komme seg ut av sin rusavhengighet gjennom Maritakafeen. Vi er ikke uvillige til å flytte på oss, men å tro at disse miljøene kommer til å forsvinne fra sentrum fordi politikerne ikke ønsker dem der, er lite sannsynlig.

Bli med og ta sjansen på de som ingen andre tror på!

Verken Josef eller Joe hadde såkalt ”garanti”, dvs det var ingen instanser blant de bevilgende myndigheter som hadde tro på å satse på dem, men vi tok sjansen. ”Ingen trodde vi skulle klare oss, men de åpnet dørene for oss likevel”, sier Joe i artikkelen du kan lese på side 4. Dette er en stadig tilbakevendende problemstilling. Ulike mennesker, ofte i stor nød, kommer til oss, men verken NAV eller andre instanser er villig til å betale de faktiske utgiftene. Uten økonomisk støtte fra privatpersoner ville det ha vært umulig å hjelpe Joe og Joseph og alle de andre som kommer for å få hjelp.

Meget gode resultater

Vi hadde 49 personer i arbeidstrening/arbeidspraksis i våre to arbeidstreningssentre i fjor. Av de som avsluttet opplegget i 2014, lyktes vi å videreføre 66 prosent inn i planlagt jobb, skole, etc. I 2013 var tilsvarende tall 70 prosent. Dette er oppsiktsvekkende bra og noe vi er veldig stolte av. Vi blir bl.a. kontaktet av NAV som ber oss om å ta imot folk som trenger tilbudet vårt, men det er veldig sjelden at NAV er villig til å betale oss det dette koster. Faktum er at vi betaler mye mer i skatter og avgifter for å gjøre denne jobben enn det vi mottar av offentlig støtte! Den barmhjertige samaritan som vi kan lese om i Bibelen, ga ikke bare øyeblikkelig nødhjelp til den nesten ihjelslåtte mannen – han fikk han også inn på et herberge og betalte det som det kostet å være der. Takk til dere som allerede er med på dette, men vi trenger enda flere ”barmhjertige samaritanere” som vil være med på å dekke noe av utgiftene med jobben vi gjør.

Powered by Cornerstone