Lene Ebbestad fra Eikerbladet besøkte Marita Brukthandel og slo av en prat med avdelingsleder Martin Rosenhoff. Vi gjengir det hun skrev i Eikerbladet her:

29. oktober er det to år siden Marita Brukthandel åpnet dørene. – Vi har vokst frem som en liten kulturinstitusjon i nærmiljøet, sier avdelingsleder Martin Rosenhoff. – Vi er stolte over hva vi har klart å få til. Vi er en avslappet gjeng med en uhøytidelig stemning. Det tror jeg alle kundene våre setter pris på, sier Rosenhoff. Hovedmålet med Marita Brukthandel er å kunne tilby arbeidspraksis med trygge og gode rammer til mennesker i en vanskelig livssituasjon, som av ulike årsaker trenger hjelp ut i arbeidslivet.

Samfunnsnyttig

Gjennom disse årene har vi vokst fram som en liten kulturinstitusjon i nærmiljøet, og ikke minst bidratt med samfunnsnyttig arbeid gjennom vår arbeidspraksis, sier Rosenhoff. Fem dager i uken får personer som er i en vanskelig livssituasjon være hos oss og motta arbeidspraksis som skal ruste dem for å kunne komme ut i normalt lønnet arbeid, legger han til. Selve bruktbutikken, som er en av Norges største i areal, er åpen tirsdag ettermiddag og lørdag formiddag. Men det er liv og røre i de gamle lokalene i Mjøndalen hele uken. To dager i uken holder butikken åpent for utsalg, og hver gang står det en kø av spente kunder utenfor når de åpner. Vi jobber i utgangspunktet med mennesker, men vi har lært en del om det å drive butikk i løpet av disse to årene. Nå har vi funnet formen vi ønsker å ha i butikken, og vi har mange faste kunder som kommer innom oss for å handle eller for å ta en vaffel og en kopp kaffe i kafeen, sier Rosenhoff.

Samlingspunkt

Kafeen i andre etasje ble fort et samlingspunkt da den åpnet. – At kafeen fungerer som et samlingspunkt for mange, setter vi stor pris på, sier Rosenhoff. I butikken finner man alt fra klær, bøker og andre småting til møbler. Og omsetningen i butikken øker for hver uke. – Alt vi har i butikken er donasjoner fra mennesker i nærmiljøet. Disse menneskene er også med på å gjøre driften av Marita Brukthandel mulig, sier Rosenhoff. For ved siden av de tre ansatte og de som er i arbeidspraksis, er de avhengig av de mange frivillige som hjelper til med å hente og sortere varer. – De bidrar ikke bare med det fysiske arbeidet. De har ofte livserfaring og sosial kompetanse som hjelper de som deltar i arbeidspraksis. Det er en vinn vinn situasjon begge veier, sier Rosenhoff.

Gir av overskuddet

Deler av det fremtidige overskuddet av driften går til å finansiere annet arbeid i regi av Maritastiftelsen, samt støtte et rehabiliteringssenter for kvinner som har blitt utsatt for prostitusjon og grov vold i Kambodsja. – 29. oktober feirer vi at vi fyller to år med bløtkake og 20 prosent på hele butikken. Så vi håper at mange finner veien til oss denne dagen, avslutter Rosenhoff. Antallet praksisarbeidere varierer. Fra nyttår og til nå har 16 personer vært innom praksis i kortere eller lengre perioder. Av de 16 har tre kommet over i ordinært lønnet arbeid og to begynt på skole. Praksis her er et steg ut i retning det ordinære arbeidslivet. Men selv om målet er vanlig , lønnet arbeid, vil noen alltid ha behov for tilrettelagt arbeid i ulike former. De fleste lønnes av Nav, og Maritastiftelsen får et driftstilskudd til arbeidspraksisen deres.