I det severdige og flotte bygget noen få minutter kjøring vest for Drammen, ligger Marita Brukthandel Mjøndalen. Her skjer det mye fint og spennende. Nå skal du få møte en av de ansatte og få høre litt om livet i butikken. 

Hei, lesere av Maritamagasinet. Fikk spørsmål om å fortelle litt fra avdelingen jeg jobber på i Maritastiftelsen. 

Først, hvem er jeg? Randi Søyseth, 38 år, miljøarbeider og sosionom, kone og mor, har jobbet i diverse avdelinger i Marita siden 2004. De siste 10 årene har jeg jobbet i Marita Brukthandel i Mjøndalen. 

Da Maritastiftelsen skulle starte sin første store brukthandel i 2011, falt valget på denne lille, men stolte bygda Mjøndalen ved Drammen. Du husker kanskje Mjøndalen fra fotballrealityen «Alle gutta» på TV2? Fantastisk for meg, for her bor jeg og mine.

Marita Brukthandel er en ca 1200 kvadratmeter stor bruktbutikk. Her selges alt fra klær, leker, cd-er, kjøkkenutstyr, bøker, pyntegjenstander og mye, mye mer. Jeg bruker å si at alt du trenger kommer inn etterhvert, du må bare være litt tålmodig. Vi har også en kafé der du kan sette deg ned og ta en hvil og kose deg med noe godt. På dagtid hver dag, jobber vi med å klargjøre butikken, som er åpen for kunder tirsdag og torsdag 14.00-19.00 og lørdag 11.00-15.00. 

Filosofien er at på Marita Brukthandel skal folk kunne handle bra varer til en god pris og at vi skal tilby en meningsfull jobb til mennesker i en avgjørende fase av livet. På Brukthandelen er det en fin blanding av frivillige, skoleelever, folk på tiltak og ansatte som jobber sammen. På en vanlig dag er 10-30 personer på jobb og store mengder arbeid og samtaler blir utført. I løpet av 2021 hadde vi 48 mennesker på tiltak fra enten Flyktningetjenesten, NAV eller Kriminalomsorgen. Vi hadde også flere elever inne i lengre eller kortere praksisperioder. Dette er den virkelige ressursen vi er satt til å forvalte og jeg er takknemlig og ydmyk for alle de flotte folka vi er så heldige å jobbe sammen med. Å arbeide sammen med og bli kjent med så mange forskjellige og fine folk gjør dagene meningsfylte.

I mars 2020 ble verden plutselig annerledes. Vi famlet i blinde i nye forskrifter og informasjon om smitteveier. På lørdag 14.03.2020 stod sjefen, Trond Pettersen, jeg og to i tiltak småsvette og usikre for å åpne. Kundene møtte opp, vi sprita og holdt avstand og butikk ble det den dagen. Dette ble den siste åpningsdagen på en stund og vi måtte holde Marita Brukthandel stengt i to omganger i løpet av pandemien. Da pandemien kom, forsvant mange av våre faste frivillige, mange av dem var eldre, var i risikogruppene og vi ble jo alle bedt om å minske kontaktflata vår. De som kunne stille opp, gjorde det til gagns, og takket være en håndfull arbeidere, og ikke minst Trond, kom vi oss gjennom den utfordrende tiden. Vi er heldige som har så trofaste og dedikerte folk på laget. Giverne våre ryddet i loft og boder og vi kom gjennom pandemien med så fulle lager som vi aldri før har hatt.

Du husker at jeg sa at det var to karer på tiltak som jobbet den dagen konsekvensene av pandemien kom? Jeg snakka med en av karene på telefon nå, Ali, og jeg kunne gjerne dele historien hans med dere. Ali startet hos oss i samfunnsstraff gjennom Kriminalomsorgen. En energisk og positiv type med en fargerik fortid. Mange av våre faste frivillige måtte jo ta pause da pandemien kom. Ali møtte trofast opp og jobbet alle dagene Brukthandelen holdt åpent. Han, med flere, redda oss. Da Ali var ferdig med å sone timene sine, så fortsatte han som frivillig, han hadde oppdaget at han likte kundeservice og det å selge varer. Han hadde funnet en ny side ved seg selv. Og han var skikkelig god på det! Gjennom hele pandemien stilte Ali opp, og høsten 2021 begynte han så smått å jobbe i en detaljhandel. Nå har Ali fått fast jobb og han sa til meg i stad at han er blitt valgt til verneombud. Jeg er skikkelig stolt av Ali og den reisen han har vært på. Ali og alle de andre vi møter gjør at dagene på Marita Brukthandel er spennende, utfordrende og givende. Det handler om mye mer enn å finne potensiale i varene, vi ser etter potensiale i hverandre. 

Nå er pandemien på avstand og vi kan søke tettere sammen og fortsette å bygge butikk og liv. Frivillige og kunder er på vei tilbake. Nå på tirsdag kom noen fra en lokal menighet, de hadde tatt med seg fem ukrainske flyktninger til oss. De handlet varer og koste seg i kafeen, rørende å være vitne til. Jeg er veldig spent og forventningsfull for hva som ligger i fremtiden til Marita Brukthandel. Med Gud og disse fine folka på lag, vet jeg at det blir bra. Hilsen Randi