Maritastiftelsens forebyggende arbeid har blitt spredt til mange andre land. Bl.a. i Russland, Hviterussland, Serbia, Danmark og Island vises Maritafilmen i kombinasjon med foredrag på skoler og andre organisasjoner. I denne artikkelen ser vi nærmere på en av dem, Marita Serbia (www.marita.rs).

Fra 1999 har Leiv Holstad besøkt Teen Challenge Serbia. Her har han hatt treningsseminarer og forelesninger til ansatte i rehab-programmet.

Fra 1999 har Leiv Holstad besøkt Teen Challenge Serbia. Her har han hatt treningsseminarer og forelesninger til ansatte i rehab-programmet. Første oppstart av Marita-forebygging i Serbia ble gjort i 2004 og varte frem til 2006. I denne treårsperioden besøkte de 25 skoler og 10.000 elever for å snakke om forebygging av narkotika. Fra 2006 til 2015 ble arbeidet ledet av Teen Challenge Serbia, mens Maritastiftelsen sitt forebyggingsprogram ble aktivert når det var skoler som tok kontakt om dette.

I 2015 gjenoppsto arbeidet som Marita Vest-Balkan, som for øyeblikket kun opererer i Serbia, men som ønsker å spre seg over andre Balkanland som Bosnia, Montenegro etc. Dette startet med to forebyggende lærere, men nå er det seks stykker som holder narkotika-forebyggende foredrag. Siden 2015 har Marita Vest-Balkan holdt 188 narkotikaforebyggende foredrag, i 28 skoler. De har nådd 6740 elever.

Lederen

Zoran Zivancevic er lederen for Marita Serbia. Han erfarte tidlig konsekvensene av rusmisbruk blant sine nærmeste familiemedlemmer. Da Zoran var seks år, begynte faren å drikke mye alkohol, og brukte ofte det sammen med beroligende midler. Faren til Zoran var ubevisst mesteparten av tiden. Flere år senere ble søsteren hans heroinmisbruker og forble avhengig i seks år. Hun var involvert i flere kriminelle handlinger for å holde tritt med sin sterke avhengighet. Fire av Zorans fettere var også avhengige av narkotika, så avhengighetsrelaterte problemer var kjent for ham ganske mye hele livet. – Da jeg var 14 år vant søsteren min kampen over sin avhengighet og begynte et nytt liv. På den tiden snakket hun ofte om bruken av stoff og hvordan det nesten ødela livet hennes. Dette var noe som gjorde at jeg bestemte meg for å aldri prøve rusmidler eller bli avhengig, forklarer Zoran.

Zoran Zivancevic er lederen for Marita Serbia. Han erfarte tidlig konsekvensene av rusmisbruk blant sine nærmeste familiemedlemmer.

Tidlig engasjert i rusforebygging

I en alder av 25 år ble Zoran en av grunnleggerne av Teen Challenge Serbia, og var direktør for et rehabiliteringsprogram for menn i de neste ni årene. Gjennom den tiden hjalp han mer enn 160 mennesker med å komme seg ut av heroinavhengighet. Noen av dem er Marita-forebyggende forelesere i dag. Han jobbet også intensivt med narkomaner, slik at de kan oppleve nødvendige forandringer og bli funksjonelle. I dag, mens han leder Marita Vest-Balkan, er han ivrig etter å spre advarsel og anti-rusmiddelmeldinger blant ungdommer i Serbia og andre Balkan-land. – Det er godt å se at arbeidet nytter, og at menneskene som har blitt hjulpet vil bidra til å sette narkotikaens destruktive effekt på agendaen, sier Zoran.

Katalin Lengyelné er blant dem som har engasjert seg i Maritastiftelsen arbeid i Serbia. Hun ble født i Ungarn, og har en bakgrunn som rusmisbruker.

Fra misbruk til forebyggende arbeid

Katalin Lengyelné er blant dem som har engasjert seg i Maritastiftelsen arbeid i Serbia. Hun ble født i Ungarn, og har en bakgrunn som rusmisbruker. Hun startet da hun var 12 år gammel, hvor hun sniffet lim, brukte marihuana, amfetamin, ecstasy og kokain. I tillegg solgte hun kroppen sin for å få tilgang til narkotika. Etter flere år med misbruk var hun nedbrutt pga. det livet hun levde og bestemte seg for å frigjøre seg fra denne onde sirkelen. – Det var vanskelig å gå ut av dette fordi alle relasjonene rundt meg drev med narkotika. Takket være Gud møtte jeg mannen som er mannen min nå, og jeg fikk et nytt håp fra Gud at jeg kan være viktig for noen. Jeg giftet meg med ham, og jeg var i stand til å føde to vakre og sunne gutter.

Jeg elsker Marita-organisasjonen og nyter ungdommens nysgjerrighet under forebyggende foredrag som vi gjør i skolene, og at vi gjennom vårt vitnesbyrd kan hjelpe dem og forhindre at de starter med narkotika. Det er ikke ubehagelig for meg å dele erfaringen min med dem, og hvis de kan si “nei” til narkotika når det tilbys, er det verdt det! Jeg føler meg veldig ærefull og glad for at Gud kan bruke fortiden min på denne måten. Jeg tror at dette er veldig viktig, og at Marita i Serbia gjør en viktig jobb. Jeg er takknemlig for være en del av Maritastiftelsen sitt serbiske team, sier Katalin.

En spennende fremtid for Marita Serbia

I dag ser Marita Serbia frem til en spennende fremtid siden Zoran jobber hardt for å spre forebyggingen videre i balkanland som Bosnia, Montenegro etc. Han er i gang med å få inn flere midler fra internasjonale aktører for å få arbeidet til å være bæredyktig. Blant annet har han vært gjest på nasjonal TV i Serbia hvor han snakket om Maritastiftelsens arbeid og forebygging for foreldre. – Det er viktig å spre informasjon om dette viktige arbeidet slik at vi kan hjelpe enda flere og holde flere forebyggende foredrag. Ved å jobbe i Maritastiftelsen setter vi en øks til roten av problemet med narkotika. Sammen stopper vi det før det starter, avslutter Zoran.