TRULS (37) satt i fengsel da han ga barnetroen en siste sjanse. Så tok lillebroren livet sitt.

TUNGT: Tross foreldrenes livsstil hadde de vært de eneste trygge holdepunktene i Truls’ liv. Nå var de begge borte.
FOTO: DEBORAH SELBEKK LUNDE

Det er juli 2015. Truls Petter Andersen (37) står på en kirkegård utenfor Oslo. Noen dager tidligere hadde han vært på Kiel-ferga og feiret 30-årsdagen sin med kompiser. Nå ser han på mens en hvit kiste senkes ned I jorden. Inne i kisten ligger lillebroren hans Ole Thomas. Lillebroren hadde tatt livet sitt på sin egen 27-årsdag. Politiet hadde funnet ham på gata I Oslo. Tvinnet rundt tommelen lå et lite brev. «Jeg er glad i dere, men nå orker jeg ikke mer». Akkurat nå vet ikke Truls om han orker så mye mer han heller.

OPPRØR: Truls ble flere ganger utvist på skolen for grov vold mot medelever.
FOTO: PRIVAT

HALVE FAMILIEN PÅ SAMME GRAVPLASS. Ting hadde begynt å se lysere ut. Det siste året hadde Ole Thomas bodd hjemme hos Truls i leiligheten hans i Oslo. Brødrene, som hadde vokst opp med en kristen barnetro, hadde begynt å gå litt I kirken sammen. De hadde snakket om Gud sammen. Truls hadde fått lillebroren inn på avrusning. Nå ser Truls på mens presten kaster jord ned på kista. Ved siden av brorens hvilested ligger halve familien til Truls på rekke og rad. Mamma, pappa og enda en lillebror.

MISTET LILLEBROREN PÅ NATTEN. Forrige gang Truls begravet en lillebror sto Ole Thomas ved siden av ham. Da var de åtte og fem år gamle. Minstemann i flokken, Andreas på to år, hadde dødd i sin egen seng midt på natten mens alle sov. Ingen vet helt hvorfor. Foreldrene til Truls og Ole Thomas hadde tidligere vært rusmisbrukere, men hadde sluttet med rus og begynt på bibelskolen på Oslo Kristne Senter utenfor Lillestrøm. Men tapet av den lille gutten hadde ført de tilbake til heroinen.

VOLDELIG SKOLEHVERDAG. Oppveksten til Truls og hans fire gjenlevende søsken var preget av foreldrenes tilbakefall. Faren ble fysisk utagerende. Truls og søsknene ble plukket opp av barnevernet og sendt til forskjellige fosterhjem. Flere ganger var Truls involvert i voldelige konflikter på skolen. – Selv om ting ikke var perfekt hjemme, så hadde jeg likevel alltid et håp om å få flytte hjem, sier han.

HALVERT: Familien til Truls besto av åtte personer. Nå er de bare fire igjen. Truls i rosa t-skjorte og Ole Thomas i gul.
FOTO: PRIVAT

GRAVSTØTTEN: Alle de avøde familiemedlemmene til Truls ligger gravlagt på samme sted.
FOTO: PRIVAT

BRØDRE: Truls (t.v) og Ole Thomas hadde bursdag med en dags mellomrom.
FOTO: PRIVAT

FORELDRELØS SOM 21-ÅRING. 14 år gammel mister Truls pappaen sin. Han dør på en glattcelle på et fengsel i hovedstaden. På gulvet på cella hadde faren brukt gifteringen sin til å risse inn ordene «dette er min siste dag». Sju år senere mistet han også moren sin. – Drømmen min om å flytte hjem til en forent familie, døde med far, mens det siste av godhet i meg, døde med mor, sier Truls. Etter hvert som Oslo-gutten ble eldre ble utvisning fra skolen byttet ut med hard kriminalitet. Truls begikk ran, banket opp folk og ruset seg jevnlig. Mesteparten av 20-årene tilbrakte han inn og ut av fengsel.

UTVIKLET SAMVITTIGHET. I ungdomstiden ble Truls periodevis sendt til Gapestad gård, et sted i Indre Østfold som tilbyr omsorg og hjelp for barn med ulike behov og utfordringer. Der var han i kontakt med en kvinne ved navn Liv Ingjerd Thoresen Helle. Hun hadde hele tiden forsøkt å holde kontakt med den trøblete unggutten. Under ett av hans mange fengselsopphold ga Helle ham en rekke kristne bøker. Truls hadde vokst opp med fortellingene fra Det gamle testamente. Favoritten var historien om Jerikos murer som falt da Josva og israelittene marsjerte sju ganger rundt byen. Men det var lenge siden nå. – Jeg sa «de der Jesus-greiene kommer ikke til å funke på meg». Men all fritiden bak murene gjorde at han likevel leste bøkene. – Jeg kjente at jeg utviklet en samvittighet. For første gang kjentes de tingene jeg holdt på med feil, sier han.

JOBB: I dag bor Truls i Oslo og jobber i Maritastiftelsen.
FOTO: DEBORAH SELBEKK LUNDE

«GUDS SISTE SJANSE». Truls bestemte seg for at dette var hans siste fengselsopphold. Når han kom ut skulle han passe på lillebroren sin Ole Thomas, som var blitt rusmisbruker. De skulle gå i kirken sammen. Men i begravelsen til Ole Thomas ti måneder senere ble Truls på ny i tvil om Guds påståtte godhet. – Jeg sa til Gud: Nå får du én siste sjanse, ellers vil jeg aldri noensinne ha noe mer med deg å gjøre. Hører du? – Men inni meg tenkte jeg «Gud har ikke vært der for meg til nå, så hvorfor skal han komme nå?»

FRELST PÅ HILLSONG-KONFERANSE. To uker etter begravelsen til Ole Thomas, ble Truls på ny kontaktet av Helle. – Hun hadde en ekstra billett til Hillsong-konferansen i London den sommeren. Truls hadde aldri hadde hørt om Hillsong, men ble likevel med. Dette var siste forsøk. Den første kvelden sto Truls på en av de bakerste radene i det store konsertlokalet. Prekenen traff han midt i hjertet. – Det føltes ut som om predikanten snakket rett til meg. Han sa ting som ingen visste. Jeg brast ut i gråt, sier Truls.

«Jeg sa til Gud: Nå får du én siste sjanse, ellers vil jeg aldri noensinne ha noe mer med deg å gjøre. Hører du?»

FOLKSOMT: Tusenvis av mennesker var på Hillsong-konferansen i London i 2015.
FOTO: MAGNUS LYSEN

– GUD HOLDT SIN DEL AV AVTALEN. Vel hjemme kuttet Truls båndet til gamle venner og rusmiljøet. Nå har han holdt seg rusfri i sju år. Han er en del av pinsemenigheten Puls, tidligere Hillsong Oslo. Siden 2017 har han jobbet fulltid I den rusforebyggende stiftelsen Maritastiftelsen. – Gud holdt sin del av avtalen, så da har jeg holdt min, sier han. For Thoresen Helle har det vært sterkt å se endringen i Truls. – Jeg er så takknemlig til Jesus for hva Han har fått gjøre i Truls sitt liv. Truls er både modig og ydmyk, og den kombinasjonen gjør ham spesiell, skriver Helle i en SMS til Dagen.

REISER RUNDT MED SEBASTIAN STAKSET. De siste årene har Truls kommet i kontakt med evangelisten Sebastian Stakset, som tidligere var en populær rapper i Sverige. Truls husker at han i tenårene hørte på Staksets musikk, som da var en del av den beryktede hiphopgruppa Kartellen. På den tiden levde Stakset et hardt liv preget av vold og grov kriminalitet, noe musikken hans bar sterkt preg av. I dag reiser de to sammen rundt på stevner og skoler og forteller historien om hver sin radikale omvendelse. Truls er overbevist om at han ikke hadde kommet seg ut av sitt kriminelle liv i rus uten Gud. – Jeg er også veldig takknemlig til de menneskene som aldri har gitt meg opp, sier Truls Petter Andersen.

DØDE PÅ BURSDAGEN: Ole Thomas døde på sin egen 27-årsdag, den 3. juli 2015.
FOTO: PRIVAT