Maritakafeen ble startet i 1996 som et resultat av et voksende oppsøkende arbeid i rusmiljøet på gata i Oslo. Siden den gang har vi ønsket mennesker velkommen til våre lokaler.

Maritakafeen ble oppfyllelsen av et ønske om et eget sted for samtale, ro, enkel servering og klesutdeling. Hovedingrediensen i kafeen er de gode samtalene. Mange kommer nettopp med et sterkt behov for noen å prate med om både viktige og noen ganger ikke like viktige temaer. Alle som kommer innom kafeen skal bli sett, møtt og få tilbud om en prat. Nå skal du få møte en av de som jobber i Maritakafeen.

Hei, mitt navn er Mathias V. Kristensen og jeg er ansatt i kafeen. Jeg ser på tilbudet som en motivasjonskafé. Vi har et ønske om å se mennesker motivert til å ta steget ut av en destruktiv hverdag preget av rus, vold og kriminalitet. Det kan være tøft å se hvor vondt folk som kommer innom kan ha det, men det er godt å kunne tilby prat og en pause fra hverdagen. Vi snakker gjerne om folks drømmer for fremtiden og hvordan de kan komme dit. Kanskje får vi foreslått ulike rehabiliteringsmuligheter og gitt ut telefonnummer og flyers. Samtidig ligger det i ordet «motivasjon», at det handler om å være med å gi styrke og lyst til å leve livet på tross av en tøff hverdag. Gjestene skal få erfaring av at de er verdifulle, sett og anerkjent. Alt dette skjer også ved på en trygg og god måte, å dele tro på Jesus som både frelser, gjenoppretter og én som gir styrke til hverdagen. Noen ganger får man også mulighet til å be for gjestene.

I kafeen møter man mennesker i spesielt krevende livssituasjoner. Man blir glad i gjestene. Det er spesielt sterkt å få høre, som her om dagen, at her vet de at det er noen som bryr seg på en ekte måte. Man forstår at arbeidet utgjør en forskjell. Takket være mange trofaste og ivrige medarbeidere klarte kafeen å holde åpent gjennom hele korona-perioden. Det var godt å kunne gi noen av gutta en skikkelig bamseklem igjen etter en lang periode med fysisk avstand. Vi opplever at Gud legger til rette for møtene her og gleder oss til tiden fremover!

Håpet står sterkt på Maritakafeen og derfor kan man også lese denne teksten som blant annet står på veggen der: 

“For Jeg vet hvilke tanker Jeg tenker om dere’, sier Herren, ‘tanker til fred og ikke til noe ondt. Jeg vil gi dere framtid og håp.”  − Jer 29,11.