Marita Women har i flere år arbeidet med å hjelpe kvinner med prostitusjonserfaring til å få en ny start på livet, med en ny karriere. 

Teamet som jobber med denne gruppen har lenge sett behovet for å starte et botilbud for de som ønsker en ny start, og som trenger skjerming fra det gamle miljøet. Endelig er botilbudet oppe og går, på en hemmelig adresse på Østlandet. Vi har tatt en prat med Bente Gautefald, som er leder for botilbudet, for å få en oppdatering på hvordan det går.

Hvordan har det vært å komme i gang med botilbudet?
– Det å endelig ha kommet i gang med botilbudet er utrolig deilig. Etter en del utfordringer og forsinkelser, kunne vi åpne dørene til botilbudet i august. Første dame flyttet inn i slutten av august og da var vi i gang. Vi synes vi har fått innredet et vakkert hjem. Det har hele tiden vært et mål for oss at huset skal være et hjem og ikke en institusjon, det synes vi så langt, vi har lykkes med. Per dags dato bor det fire damer på huset, forteller Bente.

Hvordan er tilbakemeldingene fra jentene som har flyttet inn?
– En av jentene sier hun har fått nye tanker i forhold til sin egen verdi. En annen gir uttrykk for at botilbudet føles som et hjem. En annen utrykker at hun føler trygghet ved å bo i botilbudet vårt, sier Bente.

Hva opplever du er de største utfordringene?
– Det er mange utfordringer, men det gjør det samtidig veldig spennende. En av utfordringene vi har møtt er nok at vi under samme tak er samlet fra ulike land og dermed kulturer. En av tingene man opplever er at man har ulike mattradisjoner. Det er ikke alle som er vant til å spise brød til tre måltider per dag, som oss nordmenn. Rutiner og struktur er også en utfordring når man bor sammen fra ulike kulturer, det fine er at vi kan prate sammen og finne ut av ting underveis, sier Bente.

Hva er den største gleden i hverdagen på botilbudet?
– Den største gleden er å se at jentene trives. De sier de har det godt her og føler dette er et hjem hvor de trives. Det er også fint å se at alle damene har et tilbud i form av skole og arbeidspraksis og at de trives god med det. Det at vi har en aktivitetskveld i uka og en kveld hvor vi kan tilby norskopplæring er veldig flott, spesielt når man ser at damene liker det og tar del i tilbudet, avslutter Bente.