Klokken er snart elleve i Oslo sentrum, og Kvadraturens gater er nesten tomme. November er her med kulden sin, og dagen er snart over. Men i et lite lokale i Tollbugata lyser det i vinduet. Her inne settes det frem stettglass, det dekkes bord og tennes stearinlys. I kveld arrangerer Marita Women fest med koldtbord og konsert i Maritakafeen.

Maritakafeen er et tilbud for rusmisbrukere og kvinner og transpersoner med prostitusjonserfaring, hvor åpningstidene ofte er delt mellom disse to gruppene. Marita Women kommer på denne måten i kontakt med mange kvinner som befinner seg i vanskelige situasjoner, og som søker et sted å komme til. Noen ønsker hjelp til å komme seg videre i livet, og andre trenger bare noen å være med.

“Vi har gjort dette i mange år,” sier Emilia Alfaro, ansatt i Maritastiftelsen. “I fjor kunne vi ikke på grunn av pandemien, men i år er vi tilbake.” Hun forteller oss at formålet er å skape en festkveld for damene som besøker kafeen, og er et slags julebord for dem. Damene som steller i stand er glade og feststemte, og når maten settes frem begynner det hele virkelig å likne en fest.

Når dørene åpner, fylles rommet av smil, latter og hilsener. Det kysses og klemmes på begge kinn, stettglass fylles og plutselig er hele langbordet fullt. Denne kvelden får kafeen besøk av musikerne Elisabeth Ødegård Widmer, Svein Skulstad og Ketil Furberg Henriksen. De skal nå ut på juleturné, og spiller gospel og julemusikk som fremkaller jule­stemningen i alle som hører på.

For all you troubled hearts,
through winters long and cold
for you carry loads, invisible, untold,
alone in fear of light,
Christmas is too bright
no one knows you’re there
it is a silent night.

— skrevet av Elisabeth og Svein Skulstad

Arbeidet som Marita Women gjør har grepet Elisabeth, og hun syntes derfor det var ekstra fint å kunne starte jule­turneen på en kveld som denne. Svein Skulstad, prest og gitarist, er helt enig. “Det er gøy med musikk, men det er noe helt eget når en kan koble det på noe meningsfullt som dette,” sier han. Når konserten begynner er det så god stemning i rommet at mange av gjestene snakker i munnen på musikken, og ler og hygger seg. Et par låter ut i kvelden spiller bandet låta “It is a silent night”, og da skjer det noe. Når sangen blir presentert som en sang “om noen som har det litt vondt, for livet er vanskelig”, faller det en stillhet over rommet. Teksten ligger i luften: “For all you troubled hearts, through winters long and cold, for you who carry loads, invisible, untold.”

Etter sangen er ferdig, tar Svein mikro­fonen for å si noen ord. Prestekragen han har på seg og mikrofonen han har i hånden er han godt vant med, men forsamlingen er noe utenom det vanlige. Etter at han deler fine ord om tro, tar han til gitaren igjen og begynner det som blir en rørende allsang av Whitney Houstons “Jesus Loves Me”. Når artistene går av scenen er rommet igjen fylt av skravling, latter og gode samtaler. Artistene kom også i kontakt med flere av gjestene, og hadde gode samtaler. Mot slutten av kvelden kommer en av damene i Marita Women inn forkledd som en julenisse og deler ut gaver til gjestene.

Det er gøy med musikk, men det er noe helt eget når en kan koble det på noe meningsfullt som dette

Gjestene uttrykte stor takknemlighet for den kvelden Marita Women hadde stelt i stand. Maritakafeen er for mange et veldig viktig møtepunkt, og spesielt nå som det blir kaldt og mørkt ute blir det et lyspunkt for mange som går gatelangs mørke vinterkvelder. Kafeens tilbud for rusmisbrukere har åpent hver kveld i hverdagen frem mot jul, og holder også åpent mandag til fredag i romjulen. Marita Women sitt tilbud i kafeen har åpent 2 netter i uken, og fortsetter med dette igjennom hele desember.

Juleturneen som musikerne skal ha startet denne kvelden fortsetter i ukene frem mot jul, hvor artistene skal holde flere konserter i samarbeid med Maritastiftelsen. Billetter kan kjøpes på www.ticketco.no/maritastiftelsen. Du finner musikken deres på Spotify.