Hver dag kommer det ulike mennesker inn i våre bruktbutikker. Noen er ansatte, frivillige eller er i språkpraksis, andre igjen er kunder. Og noen har arbeidstrening. I denne artikkelen skal du få møte Christian, som har hatt arbeidstrening i M&E Grensen, og arbeidslederen Tomme, som ikke kaller seg for arbeidsleder.
«Vi har ulike veier inn, men det er ikke så viktig hvor man kommer fra. Det viktigste er at man er her, og hvor man vil hen,» sier Tomme. Tomme, eller Tom André Håland, som han egentlig heter, er en av fire ansatte i M&E Grensen. Han er far til to tenåringer, født og oppvokst i Stavanger og ble ansatt i Maritastiftelsen i 2011. I dag er han arbeidsleder i den daglige driften her i M&E Grensen, men han opererer under tittelen ‘arbeidsgleder’.
Har du møtt Tomme, så vet du hvem jeg snakker om. Tomme er en av de du ikke glemmer. Ikke fordi han er synlig, men for måten han møter mennesker. Med en varme og kjærlighet det er vanskelig å sette ord på. Du kan kjenne han igjen på det store, smilende skjegget, og den grønne capsen med en rød sirkel midt over bremmen.
Jeg spør Tomme hva den røde sirkelen betyr, og han svarer: «Den røde sirkelen er et uttrykk for en kjærlighet som er hel og balansert. I motsetning til et rødt hjerte, liker jeg å bruke den røde sirkelen fordi den ikke har skarpe kanter og heller ingen ende. Det kommer fra apostelen Paulus sine ord fra Kolosserbrevet: ‘Fremfor alt, ikle dere kjærligheten, som er fullkommenhetens bånd.’» Den røde sirkelen er et motto Tomme bærer både inni og utenpå kroppen.
Som arbeidsleder er Tomme leder for personer i arbeidstrening, men hva er arbeidstrening? “Arbeidstrening er et arbeidsrettet tiltak som brukes for å hjelpe personer som står utenfor arbeidslivet til å komme seg tilbake i jobb,” svarer Tomme, og utdyper videre. “Målet med arbeidstrening er å gi deltakerne praktisk opplæring og erfaring i en reell arbeidssituasjon, slik at de kan utvikle nødvendige ferdigheter, rutiner og øke arbeidsevnen og mestringsfølelsen sin. Tiltaket kan også bidra til å forbedre selvtilliten og motivasjonen til deltakeren. Arbeidstrening tilbys ofte gjennom NAV i samarbeid med oss og andre tilsvarende virksomheter, og kan tilpasses den enkeltes behov og forutsetninger. Arbeidstrening er en fase av livet hvor man er i en situasjon hvor man trenger litt ekstra drahjelp for ‘å komme i gang’ igjen. Det kan være fysiske, psykiske eller sosiale grunner til at vi trenger en restart. Livet kan være vanskelig for oss alle. Vi har alle våre utfordringer, og iblant opplever vi at deler av livet er vanskelig å mestre. Da kan et miljøskifte være sunt og kanskje nødvendig for å finne ut av ting, og kanskje reorientere seg i ønsket retning. Vi håper, tror og jobber for at M&E Second Hand kan være et sånt sted hvor man kan starte på nytt igjen, og oppleve å bli oppmuntret til å tro på seg selv og fremtiden sin. Min oppgave i dette er å være en ydmyk veiledende medvandrer, som lærer like mye av de som er her, som det jeg kan dele av egen tilegnet kunnskap om livet. Alle har noe de trenger hjelp med, og alle har noe de kan bidra med å hjelpe. Vi er alle i samme båt!”
Nå viser Tomme vei innover i det gamle bankhvelvet i Grensen. Vi passerer kaffekopper, lampeskjermer, og klær fra flere tiår. Tomme roper et navn inn i det mennesketomme rommet og en lang skikkelse med et varmt smil kommer til syne på bakrommet. De to gir hverandre en klem, og vi bestemmer oss for å fortsette praten over en varm kaffekopp.
Hvert år får over hundre personer arbeidstrening i våre bruktbutikker. En av dem er Christian. Han startet i arbeidstrening i M&E i fjor høst, og da arbeidstreningsperioden var over, valgte han å bli værende i butikken som frivillig. Nå er han her hver uke fra mandag til fredag, og har funnet seg godt til rette. «Jeg trives her, er ikke så glad i for mye forandringer. En dag starter jeg kanskje min egen bruktbutikk», sier Christian og humrer litt, og sier han er en liten «skrotnisse» på fritida.
Christian vokste opp på «det blide Sørland», omgitt av familie og venner. Han omtaler seg som en av de som skapte litt mer uro i klasserommet. Så etter mange nok år på skolebenken hoppet han av det toget og begynte heller i jobb. Han jobbet 100% i 11 år, blant annet i barnehage, butikk og med telefonsalg. Da livet fikk en ny vending var vi så heldige å få Christian inn på arbeidstrening hos oss. Her er han alt-mulig-mann og gledesspreder.
Christian er ansvarlig for lampeavdelingen i butikken. Han sørger for at lampene som selges er i god stand, med gløden intakt. Ansvaret hans gjenspeiler mer enn bare en praktisk oppgave – det speiler den rollen han har tatt på seg i butikken som en som sprer lys, både bokstavelig og metaforisk. Christian sørger for at menneskene rundt ham opplever å bli sett og verdsatt.
Tomme kaller Christian en vandrende lyktestolpe. “Christian, med sine 205 cm over bakken, har et overblikk. Han ser alle. Selv om han er høy, møter han folk i øyenhøyde, med et blikk som signaliserer at ‘du er verdifull’ og med en nysgjerrighet som sprer lys.”
Jeg lurer på hva Tommes motivasjon er for å drive med arbeidstrening. Når jeg spør Tomme svarer han umiddelbart at han er glad i mennesker. «Det å se at noen som har mistet litt troen på livet, får fornyet gnist i øynene og gleder seg over å leve, det er noe av det vakreste man kan oppleve,» sier Tomme, og Christian nikker og sier seg enig med den skjeggete mannen.
Tomme beskriver seg selv og sin egen oppvekst ved å si at han har vært urettferdig heldig. Det overskuddet han har fått gjennom å ha vært urettferdig heldig, vil han bruke på å hjelpe de som kanskje har vært det motsatte, urettferdig uheldig.
Underveis i praten kommer Tomme med flere sitater om kjærlighet og livet. Ett er fra Vincent Van Gogh, et annet fra Mor Teresa, et tredje er fra Bob Marley. Alle handler om det samme: Å elske mennesker.
«Noen har opplevd store deler av livet å bli sett på som et problem, men her er poenget at alle skal ses på som en mulighet.» Tomme er tydelig i både ord og handling med hvem han er, og hvordan han vil arbeide. Han trekker en parallell til Jesus, «Jeg har ikke kommet for å bli tjent, men for å tjene.» Hjertet utenpå kroppen, og et smittende smil er noe som kjennetegner både Christian og Tomme.
Tomme forklarer hvordan denne butikken kanskje skiller seg fra mer kommersielle butikker. «Vi pleier å si vi har tre mål: Det sosiale, bærekraftighet, og overskudd. Vi måler ikke suksessen i hvor mye penger vi tjener, men i hvor mange mennesker vi kan hjelpe. Men hvis vi tjener godt kan vi hjelpe flere mennesker. Det er målet. For vi er først og fremst medmennesker.”
“Det viktigste er at det skal være godt å være her,» forteller Tomme. “Vi mener profitt er et middel og målet er godhet.”
‘Godhet – alltid’ står det på bæreposene til M&E. «Hvis vi har som mål at de som kommer hit har opplevd å bli sett av øyne som ser med godhet, da har vi gjort noe riktig» sier Tomme.
I bruktbutikken i Grensen skjer det noe mer enn bare kjøp og salg av brukte ting. Det er et sted hvor mennesker møtes, hvor livshistorier deles, og hvor alle får muligheten til å vokse. Tomme og Christian er levende bevis på at arbeidstrening er så mye mer enn bare å fylle en rolle. Det er en reise mot noe større, en sjanse til å finne lys i hverdagen og spre det videre til andre. I M&E er godhet ikke bare et mål – det er selve fundamentet i alt de gjør.